A legfontosabb, hogy a gépész és az automatika tervező szorosan együttműködve dolgozzon. Az épületgépészeti rendszert az automatika működteti és hangolja össze. Nem szabad elkövetni azt a tipikus hibát, hogy a gépészeti és az automatika tervek között átfedések, duplikációk vannak vagy még rosszabb, ha mindkettőből kimarad valami. Természetesen a következő lépés az egyes berendezések kommunikációjának az összehangolása, mely általában jelentős költség növekedéssel jár. Lényegesen olcsóbb és kezelhetőbb rendszert eredményez, ha egyetlen épületfelügyeleti rendszer működtet minden berendezést, így a gépészeti berendezésekhez semmilyen automatikát nem szükséges betervezni és megvásárolni.

A gépész és az automatika tervezőknek közösen kell meghatározniuk az üzemmódokat és szabályozási feladatokat. A csővezetékek, légcsatornák, szelepek, zsaluk, szivattyúk, ventilátorok méretezése természetesen a gépész tervező feladata, de az érzékelők, szabályozók és beavatkozó elemek kiválasztása már az automatika tervezőé. A motoros szelepek esetén a szelep és a mozgató motor nem választható ki külön, ezért ezeket közösen kell kiválasztani.

A Tűzjelző berendezés fontos kapcsolata az erősáramú áramtalanítás, valamint a Hő- és Füstelvezető rendszer. A rendszerek közötti vezérlés is kapcsolódik az épületfelügyelethez, ezért ennek a vezérlésnek a tervezése is az épületfelügyeleti terv része.

ÁLTALÁBAN Nem képezi az épületfelügyeleti rendszer tervezését

  • szálloda informatikai és kommunikációs rendszere
  • szálloda illetve a parkoló beléptető rendszere
  • létesítmény biztonságtechnikai rendszere (riasztó, kamera)
  • létesítmény tűzjelző rendszere és evakuációs hangrendszere (kivéve a HFR vezérlése)
  • szobák, lakosztályok helyi díszvilágítása
  • beépített automatikával rendelkező fényreklámok, megjelenítők illetve kivetítők
  • önálló wellness berendezések, vízforgatók, szaunák (kivéve a hőellátás szabályozása)