Az épületfelügyeleti rendszer kiépítésének a célja, hogy az építményt a lehető legalacsonyabb energia felhasználás mellett, kis létszámmal és minimális üzemzavari időtartamokkal lehessen üzemeltetni.

Az épületfelügyeleti rendszer tartalmazza az építmény teljes épületgépészeti rendszerének a működtetését, összehangolt szabályozási folyamatait és az üzemeltetést támogató információ szolgáltatást. A változó igényektől függő hőmérsékletek beállítása, a közös terek és külső területek világítás vezérlése, az árnyékolás hatékony vezérlése is az épületfelügyeleti rendszer része. A leghatékonyabb energia felhasználás úgy biztosítható, ha az összes hőtermelő berendezés (kazán, hőszivattyú, folyadékhűtő, klímaberendezés, napkollektor) egy komplex rendszerben látja el az építményt.

Az elektromos és gépészeti hálózat hibajelzéseinek és állapotainak azonnali jelzése töredékére csökkenti a hibaelhárítás idejét, ezért ez kiemelt fontosságú része a rendszernek.

Az épület egészére hatással nem rendelkező egyedi berendezések hibajelzéseit és működés jelzéseit is érdemes az épületfelügyeleti rendszerbe integrálni az üzemeltetés könnyítése érdekében.

Ilyenek például az egyedi klímák, helyi vízmelegítők, dísz- és reklámvilágítások, tavak és medencék berendezései.